logo-baner-ENG.png
logo-baner-cir.png
Poziv 124
 

Zavod za hitnu pomoć dobio 12 sanitetskih vozila

Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobio 12 savremenih sanitetskih vozila

Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobio je dvanaest najsavremenijih sanitetskih vozila sa neophodnom opremom, koja će značajno unaprijediti rad ove zdravstvene ustanove, omogućiti građanima bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu, a zaposlenima komfornije uslove za rad, kazala je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović tokom susreta sa direktorom ove ustanove, dr Vukom Nikovićem, a povodom zvanične primopredaje vozila Zavodu.
 
Novih dvanaest vozila, vrijednih oko 521.000 EUR, kupljeni su od sredstava iz kapitalnog budžeta, a ministarka je saopštila da je ovo prvi put od osnivanja ZHMP da ova ustanova kupuje vozila od sredstava iz budžeta, te da su do sada uvijek nabavljana iz donacija. 
 
''I ovom investicijom, vrijednom preko pola miliona eura, kao i otvaranjem jedinica hitne medicinske pomoći u opštinama u kojima ih do sada nije bilo,  ispunjavamo obećanje sa početka mandata ove vlade, a to je modernija, dostupnija i efikasnija hitna medicinska pomoć, kao jedne od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sistema '' poručila je dr Borovinić Bojović.
 
Ona je naglasila da je ovo samo početak ozbiljne reorganizacije potpuno zapuštenog sistema u koji se nije ulagalo, te da je plan da se uz adekvatne kadrovske, prostorne i tehnološke kapacitete stanje značajno popravi.
 
''Naš cilj je, da u saradnji sa menadžmentom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji ima sjajnu viziju razvoja ove ustanove, maksimalno unaprijedimo uslove za rad i pružanje pomoći, a nabavka ovih 12 savremenih sanitetskih vozila svakako će tome i doprinijeti. Vozila koja su od danas na raspolaganju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, posjeduju svu potrebnu medicinsku opremu, od EKG-a do defibrilatora i aspiratora, čime će značajno biti unaprijeđen rad medicinskim timovima i poboljšan tretman pružanja zdravstvene zaštite onima kojima je to najpotrebnije''  kazala je ministarka.
 
Ona je poručila da će se osavremenjavanjem voznog parka jedinica hitne pomoći širom Crne Gore, značajno  poboljšati kvalitet rada u oblasti urgentnog terenskog medicinskog zbrinjavanja povrijeđenih i oboljelih i obezbijediti dostupna i efikasna zdravstvena zaštita za sve građane, kako u gradskim i prigradskim, tako i u ruralnim područjima Crne Gore.
 
Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Vuk Niković, izrazio je zadovoljstvo zbog osavremenjavanja voznog parka ustanove kojom rukovodi jer će se zapušteno stanje kojem su, kako je kazao, svjedočili minstarka i on , na početku ljekarske karijere, sada i na ovaj način nakon dugo vremena unaprijediti.
 
''Ja želim da se ova auta što manje koriste, da građani budu što zdraviji, ali u svakom slučaju moraju da znaju da će uslugu ove službe i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć imati u svakom momentu i na svakom mjestu'' poručio je dr Niković.
 

AEDbaner.png